Geothermische warmtepompen benutten de temperatuur van de grond of het grondwater en gebruiken deze om uw huis te verwarmen of te koelen. Dit proces maakt gebruik van de natuurlijke temperatuur van de aarde om het binnenklimaat van uw huis te regelen.

Een lus met een compressor haalt warmte uit de grond en pompt deze naar de interne verwarmingslus, waardoor de natuurlijke warmte door het hele huis circuleert. In de zomermaanden werkt een geothermische warmtepomp deurne omgekeerd, waardoor de warmere lucht kanaliseert en de grond in wordt geperst. Zo voorkom je dat de airco extra hard moet werken om je huis te koelen.

Geothermische warmtepompen zijn een uiterst energiezuinige manier om uw huis te verwarmen en te koelen. Ze kunnen tot 50% minder energie verbruiken dan traditionele verwarmings- en koelsystemen.

Een groot voordeel van het gebruik van deze energiebesparende verwarmingssystemen is dat u zich geen zorgen hoeft te maken over de buitentemperatuur of de weersomstandigheden buiten. Ze zijn niet afhankelijk van de luchttemperatuur buiten, maar eerder van de temperatuur van de grond. Dit betekent dat uw geothermische luchtsysteem op een milde dag net zo efficiënt werkt als op een stormachtige winterdag.

Er zijn twee soorten geothermische warmtepompen, water-naar-water en water-naar-lucht. Een water-naar-water warmtepomp wordt meestal alleen gebruikt voor verwarming en is een vervanging voor de conventionele olie- of gasoven. Deze pompen werken het beste wanneer de grondtemperatuur gemiddeld tussen de 50 en 75 graden ligt en zijn geschikt voor het verwarmen van water voor badkamer en keukengebruik.

Water-naar-lucht warmtepompen worden meestal gebruikt voor zowel verwarming als airconditioning. Het water fungeert als een koellichaam dat de warmte van het huis opneemt. Vervolgens wordt de lucht door het huis gecirculeerd via de luchtkanalen. In een verwarmingscapaciteit werkt een water-naar-lucht geothermische warmtepomp op dezelfde manier als de water-naar-water geothermische pomp.

Om optimaal te kunnen profiteren van de voordelen die deze energiezuinige verwarmings- en koelsystemen te bieden hebben, moet u er eerst voor zorgen dat uw huis goed geïsoleerd is. Door het lekken van warmte of koeling door niet-afgedichte ramen of deuren tot een minimum te beperken, kunt u ervoor zorgen dat uw geothermische systeem optimaal kan werken. Hoe minder het hoeft te draaien, hoe meer geld u bespaart op energierekeningen.

Overweegt u om een aardwarmtepomp te laten plaatsen, raadpleeg dan een ervaren verwarmings- en koelbedrijf dat leidingen tot ver in de grond goed kan aanleggen. In sommige van deze nieuwe verwarmings- en koelsystemen moeten de leidingen tot aan de grondwaterspiegel reiken. Door een bedrijf in te schakelen dat uitgebreide ervaring heeft met de installatie van geothermische warmtepompen, zorgt u ervoor dat uw systeem correct en met het hoogste rendement werkt.

By Gilbert

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *