U novijoj istoriji internet se pojavio kao jedno od najvećih okruženja za zapošljavanje i nastavlja da raste kao jedan od najboljih izvora sopstvenog prihoda sa sadašnjom generacijom preduzetnika i milionera koji su sami stekli. Kada pomislite na Internet, prva stvar koja vam pada na pamet su web stranice, to je zato što je Internet konglomerat web stranica ili lokacija parkiranih ili hostiranih na domenima. Web lokacijama se tada pristupa i identifikuje se po njihovim jedinstvenim imenima.

Kupovina i prodaja imena domena postali su odličan izvor zapošljavanja u zajednici webmastera širom svijeta. Postoje brojne besplatne smjernice dostupne na mreži o tome kako kupiti i preprodati nazive web stranica za profit. Tradicionalno, birate i registrujete svoje željeno ime kod registratora domena, to je to, vaša stranica ima ime. Međutim, ako zarađujete na mreži preprodajom imena web stranica, sigurno biste kupili imena domena bogate ključnim riječima. Zatim biste prodavali ova imena na stranicama specijaliziranim za preprodaju imena domena. Proces prodaja i kupovina mogao bi se uporediti sa prodajom ili kupovinom kuće gdje je cijena određena veličinom, regijom, vrijednošću itd. Otprilike je isto i sa odabirom imena za sajt, što je ključ bogatiji- riječi koje se povezuju s prirodom web stranice, to će publika više licitirati za ime.

Kupovina i prodaja imena domena mogla bi biti vrlo unosna ako imate vještina da odaberete faze upita tražilice bogate ključnim riječima i ugradite ih u nazive domena. Ponuda i potražnja su razlog zašto tržište tako dobro cvjeta i danas. Većina velikih kompanija ima uspostavljenu reputaciju koju treba održati i radije bi koristile vlastita poslovna imena kada istražuju nova tržišta ili ulaze u nepoznate teritorije. Ako ste vlasnik imena koje želi neka od tih kompanija, onda ćete biti nagrađeni za svoj trud.

Velika preduzeća će postaviti svoje temelje koristeći svoju vlastitu poslovnu reputaciju pomoću logotipa. Stoga, za kompaniju kao što je Bell Canada, kupovina naziva domene “Bell Communications” od preprodavača imena domena predstavlja vrijedan poduhvat. Prednosti Bell Canada su velike. Ime domene je bogato ključnim riječima; svi kupci Bell Canada ili bilo tko koji je uključen ili posluje sa Bellom mogao bi pretražiti “Bell” i vrlo lako će pronaći web stranicu “Bell Communications”. Sve se radi o zaštitnim znakovima, koji su i pokrenuli kupovinu i preprodaju naziva domena, a potražnja raste.

Na internetu postoji tržišna infrastruktura koja posebno služi preprodavcima u domenskoj niši. Aukcijske lokacije posjećuju preprodavci i kupci uključeni u trgovinu. Ono što najviše zbunjuje u ovoj trgovini je činjenica da su generički nazivi kao što su knjige, market, TV, hrana itd. Ova generička imena domena su rezervisana u domenima “dote com” i za njih se prvo licitiraju. Oni imaju najbolju cijenu, prodaju se brže i bolje od bilo kojeg drugog imena na aukcijama. Smatra se da su jednako profitabilni kao i velika imena robnih marki. Etablirane kompanije i pojedinci daju veliki novac za ova generička imena jer su to imena za domene koja se najviše konvertuju. Nije li toliko zbunjujuće koliko je fascinantno. U oblaku, možda postoji posao za svakoga ko ima dobru ideju.

By Gilbert

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *